| Транслитерација | Латиница | | laban.rs → O prezimenu Laban

О презимену Лабан

Шта кажу историја и наука (а кажу мало…)

У Интернету нема много података о презимену Лабан. Нађох на једном форуму следећи текст (редакција и коментари курсивом — моји):

Вугделићи(?)

„Вугделићи су прозвани по своме претку Вук-Делији, који је био јако хитар, дивно развијен и угледан у мјесту (наравно, другачије и бит’ не могло). … Њихови су огранци Јелићи, Вуканићи и Угреновићи. Ова братства припадају јакој васојевићкој грани Лабана, од претка Лабана Перова, који се рано одвојио од браће са Лопата и одселио у Полимље, а претходно је боравио неко вријеме у плавскогусињском крају. Јован Цвијић је забиљежио предање (од Јефта Поповића из Велике), како Лабани стварно нијесу Васојевићи поријеклом (вероватно је обрнуто), него да су од потомка једне удовице из Никшића (сиц.), која се преудала за Раја, и да је тај доводак (пасторак (Перов?)) доцније отишао и настанио се у плавскогусињски предио покрај села Мартиновића, гдје се бавио ковањем, а отуда одбјегао у Зориће у Грачаницу.”

Племе Васојевићи, Братства и подгрупе
Професор Др Радослав Јагош Вешовић

„Од три братственичке групе племена Васојевића, најјача и најбројнија је она која је постала од Васовог најстаријег сина Раја (а то је изгледа тај Рајо који је оженио удовицу из Никшића). Њу чине три подгрупе братстава: Лопаћани, Дабетићи и Ковачевићи. Лопаћани су: Бојовићи, Вешовићи, Вукашиновићи, Лабани, Марсенићи, Милошевићи, Радивојевићи и т. д.”

Цео текст можете преузети у .PDF формату:
Нађен Васо послије шест вјекова
Vasojevici_korijeni_i_tradicije_novo_CIRILIC.pdf

Браћа Хрвати исто имају мали запис о презимену Лабан: „Презиме Лабан налазимо врло ријетко у Хрватској, а вјеројатно долази из Бјеловара.”

Још о Лабанима

Рудолф Лабан (Rudolf von Laban) је вероватно један од најпознатијих Лабана, али тешко да су његови корени исти као и корени Лабана Срба (или Црногораца — како ко воли). Он је био немачки (или аустријски) кореограф, плесач, режисер и педагог. По њему је добио назив и систем за записивање плесних покрета „лабанотација”.

О Рудолфу Лабану:

Сви следећи линкови су у посредној вези са животоми радом Рудолфа:

Кејт Лабан (Keith Laban from Surrey, UK)

И још два Лабана (Интернет, Интерпол и т. д.)

У Херцег Новом (Црна Гора) постоји туристичка понуда у апартманима Лабан. Наш рођак наравно. http://www.turistickedestinacije.com/apartmanilaban-id154.html.

На сајту Управе полиције Црне Горе, за напад на службено лице у вршењу службене дужности, НЦБ Интерпол Подгорица (Основни суд Бијело Поље), расписао је потерницу у којој се тражи Иван Лабан (рођен 17.4.1987. г., Беране, Црна Гора). http://www.upravapolicije.com/index.php?IDSP=3993.

Уместо пролога

Мени су родитељи увек говорили да су Лабани пореклом из Берана, Црна Гора. Спомињала се ту и Андријевица.

Пре много година, у Сутомору, имао сам прилику да упознам Саву Лабана (он је говорио: „Ја нисам Саво него Сава”) који је био слика и прилика мог покојног оца — као два брата близанца, само што је Сава био висок, а мој отац не. Он се озбиљно бавио истраживањем порекла Лабана, а веровао је искључиво црквеним књигама (документима). Тврдио је да смо ми пореклом Јермени и да смо дошли на територију Црне Горе (како год се она тада звала) негде почетком XIII века и да је наше првобитно презиме највероватније било Лабанјан (један од најпознатијих Јермена је Шарл Азнавур — право презиме „Азнавурјан”. Већина јерменских презимена се завршава на „јан”.). Ја сам у Русији сретао и презиме Лобан (чита се као Лабан) и видео пар села Лобани (Лабани). Више верујем Савиним истраживањима него причама где се помињу удовице (испаде то важан историјски податак). Контакта са Савом немам, сећам се само да му је једна ћерка удата и да живи негде у Канади (мислим да јој је удато презиме Килибарда.).

Списак адреса @laban.rs

Ако се презивате Лабан и имате шта да кажете о пореклу презимена Лабан, напишите ми на адресу dragan@laban.rs. Писмо може да се објави или не — како Ви кажете. Исто тако, ако би сте желели да региструјете е-адресу Ваше_име@laban.rs — јавите се.