| Латиница | laban.rsБиблиотекаЈован Дучић → Дела, поезија, проза…
Отворити навигацију

Дела, поезија, проза…

Јован Дучић

Јован Дучић је био велики српски песник, књижевник, правник, први амбасадор у историји југословенске дипломатије и академик. Песник је умро пре 80 година и његова дела су у јавном доступу (Public domain).

Благо Цара Радована

Једина доступна онлајн верзија. По обиму, чини ми се да је све ту. Наравно, никаквих библиографских података у фајлу нема али ми се чини по обиму да је све ту. Званично, библиотекарски, било би: „Књига VI Благо цара Радована: књига о судбини, Београд, издање пишчево, 1932. (тј. окт. 1931).“

Преузети PDF фајл (1,33 MB): Јован Дучић: Благо Цара Радована

Југословенска идеологија: истина о „југославизму“

Политичка студија Јована Дучића издата америчким „Србобраном“ у Чикагу 1942. г. у тиражу од 300 примерака. Врло јак антијугословенски памфлет! Интернетом кружи неки PDF фајл са називом „Верујем у Бога и у српство“ врло неписмено и дивље урађен али то је то. Одатле сам преузео предговор професора доктора Димитрија М. Калезића који је изгледа и свештенско лице и коме је овакав националистички есеј, наравно, врло по укусу. Текст сам узео са веб-сајта Пројекат Растко и направио нови PDF фајл.

Преузети PDF фајл (908 KB): Југословенска идеологија: истина о „југославизму“

Јован Дучић: „Плаве легенде“

Песме у прози, „Плаве легенде“, писано у Женеви 1905. Београд, 1908. Овде је нека јако чудна верзија: по свим параметрима као да је отскенирана реална књига али нигде ни једног библиографског податка нема. Да ли то људи намерно бришу… Углавном, по обиму ми се чини да је све ту.

Преузети PDF фајл (252 KB): Јован Дучић: „Плаве легенде“

Сабрано из разних извора. 2023.